Alternatief plan Forum

Door 13 december 2010Nieuws

Alternatief plan:

Laat de Forumorganisatie, wanneer we die tenminste willen behouden, op het Hereplein blijven!

Een deel van de Herestraat kwijnt weg…. Winkels tussen Zuiderdiep en Hereplein staan leeg en deze plek in de stad kan een economische stimulans goed gebruiken! Meer nog dan een vergeten plekje achter de Grote Markt.  Achter Mutua Fides waren nooit winkels en in dat deel van de binnenstad is verder genoeg vertier door de horeca in de Poelestraat. De Oosterstraat zal binnenkort een stimulans krijgen door de aanleg van de Damsterdiepgarage. Daardoor zullen duizenden bezoekers, waaronder veel Duitsers, de Binnenstad via de Oosterstraat betreden.

Ooit was het zo dat het leek alsof de Grote Markt een economische impuls nodig had… nu lijkt het erop dat de kwijnende Herestraat tussen Zuiderdiep en Hereplein  moet worden gestimuleerd.

Kunstplein

De oude bioscoop waarin de Forumorganisatie nu gevestigd is biedt ruimte voor veel van de geplande activiteiten en er zijn ook uitbreidingsmogelijkheden. Het gebouw ligt plezierig dicht bij het Groninger Museum en bij het Tschumipaviljoen.  Het Hereplein zou een kunstplein kunnen worden.

Looproutes

Toen de plannen voor het Groninger Forum werden gemaakt was het doel van Wethouder Smink om mensen te verleiden tot het oversteken van de Grote Markt. Wie nu de looproutes in de stad bekijkt ziet dat er andere prioriteiten zijn. De Folkingestraat is druk, misschien wel tè druk. De Oosterstraat en de Ebbingestraat hebben het moeilijk. Daar wordt aan gewerkt en op niet al te lange termijn zullen de opening van Parkeergarage Damsterdiep en meer gebruik van de  parkeergarage onder CiBoGa uitkomt gaan bieden. Een permanent Groninger Forum aan het Hereplein zal weer bezoekers in dat deel van de binnenstad opleveren.

Wanneer de Openbare Bibliotheek weggaat uit de Oude Boteringestraat verdwijnt zal daar veel levendigheid verdwijnen. Collegezalen en bureaus van de Universiteit  heeft dat deel van de stad al meer dan genoeg.

Verhuizen van de bibliotheek zal een probleem creëren en niets oplossen.

Ambitie

De Stadspartij heeft in dit plan meer ambitie dan Wethouder Smink indertijd aan de dag legde, een kunstplein en een nieuwe looproute door de stad, dat is meer dan alleen maar “de Grote Markt oversteken”.  De Zuidkant van de stad is nu aan de beurt voor een forse  investering.

Niet bezuinigen op kunst

De Stadspartij ziet kunst als een van de motoren voor groei in Groningen. Kunst en toerisme leveren onze stad geld en banen op. Groningen wordt steeds populairder als reisdoel en als congresstad. Deze ontwikkeling kunnen we versterken. Een ambitieus Groninger Forum kan dat werk aan het Hereplein uitvoeren.

Leave a Reply