De Koopzondag in Paddepoel maakt niet iedereen gelukkig

Door 13 oktober 2016Nieuws
paddepoel-focusgroningen

Foto: focusgroningen

Het debat in de raadscommissie werk en inkomen van woensdag 12 oktober over de dwang die vooral kleine winkeliers wordt opgelegd om eens per maand op zondag open te gaan was erg fel.

Het CDA had de kat de bel aangebonden toen bleek dat protesterende winkeliers geen gehoor kregen met hun klachten over het rigide gebod van de voorzitter van de winkeliersvereniging in Paddepoel om op zondag open te gaan op straffe van forse boetes.

Een van de winkeliers is een procedure begonnen tegen de leiding van de winkeliersvereniging om de boetes, intussen opgelopen tot 10.000 euro, van tafel te krijgen. De rechter stelde echter de winkeliersvereniging in het gelijk.

Dit kan de raad natuurlijk niet op zich laten zitten. Twee jaar geleden is beleid vastgesteld voor de koopzondag in de stad. Benadrukt werd daarin dat iedere winkelier zich vrij moet voelen al dan niet op zondag de winkel open te doen.

Het college moet nu ingrijpen vinden een aantal fracties waaronder de Stadspartij: “College, u moet uw verantwoordelijkheid nemen door u te voegen in het hoger beroep, en in ieder geval moet u aan de voorzitter van de winkeliersvereniging uitleggen wat het beleid van de gemeente is. Wat er in Paddepoel gebeurt is daarmee in strijd”. Van Keulen, de wethouder vond echter dat hij al genoeg had gedaan en wilde zich niet mengen in het conflict. Erg slap en heel teleurstellend. De enige conclusie moet dan ook zijn dat het gevecht wordt voortgezet in de raad.

CDA doet een voorzet voor een motie om het college tot daden aan te sporen.

Anna Riemersma