Ook Stadspartij liep mee in fakkeloptocht

Door 13 februari 2017Nieuws

Leden van de Stadspartij liepen dinsdagavond 7 februari mee in de fakkeloptocht tegen de gaswinning in Groningen. Een lange stoet van meer dan vierduizend mensen trok in de ijzige kou vanaf de Vismarkt door Groningen. De gaswinning veroorzaakt aardbevingen en bedreigt daarmee de veiligheid van Groningers. De afhandeling van de schade is een zeer moeizaam proces.

De optocht was een hartverwarmende steunbetuiging voor alle mensen met schade. Hij was georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie en cabaretier Freek de Jonge. De fakkeloptocht was landelijk nieuws. Hij kwam ook op het juiste moment. In het lijsttrekkersdebat de volgende dag in Groningen beloofden vrijwel alle partijen de gaskraan verder dicht te draaien. Alleen VVD en 50Plus doen daar niet aan mee.
SP , CU en GroenLinks willen de gaswinning halveren tot maximaal 12 miljard in 2021. De Stadspartij vindt dat een goed standpunt. PvdA, D66 en CDA spraken zich niet uit over productiemaxima.

Een meerderheid van de politieke partijen vindt dat de schade voortaan zonder tussenkomst van de NAM afgehandeld moet worden. Ook daar is de Stadspartij helemaal voor.

Een petitie op internet waarin verzocht wordt om minder gas te winnen en de schade sneller af te handelen, is al bijna 22.000 keer getekend.

“Nederland heeft iets recht te zetten”, vindt Commissaris van de Koning René Paas. Hij bedankte alle deelnemers aan de fakkeloptocht voor hun steun en voorspelde nog een taai gevecht.