Opinie:De krompraat van Paul de Krom

Door 15 augustus 2011Nieuws

“Helft in bijstand kan werken” citeert het Dagblad van het Noorden op 12 augustus een persbericht van staatsecretaris De Krom, VVD.

Wat een loze kreet! Hij vertelt er niet bij waar dat werk dan wel allemaal ligt te wachten. Dat kan hij ook niet, want het is er gewoon niet. Al jaren lang zit de arbeidsmarkt op slot voor grote groepen mensen, de selectie aan de poort door werkgevers voor normaal geprijsde banen is buitengewoon streng, zeker in tijden van economische teruggang.

Dat systeem wordt welbewust in stand gehouden. Wat De Krom nu roept is eigenlijk dat zijn eigen Sociale Diensten van de gemeenten hun werk niet goed doen. Om voor een uitkering in aanmerking te komen moet je immers aantonen dat er voor jou geen werk is. Ook die selectie (voor een uitkering) is steeds strenger geworden. Zie bijvoorbeeld de nieuwe wetgeving voor jongeren (WIJ), waarbij jongeren tot 27 jaar moeten aantonen dat ze geen werk kunnen krijgen en geen opleiding kunnen doen, willen ze in aanmerking komen voor een uitkering, die ook nog gepaard gaat met strenge sancties.

Na het trappen tegen mensen in de WSW, zijn dus de mensen met een bijstandsuitkering aan de beurt om op hun falie te krijgen door deze krompratende en kortzichtige staatsecretaris. Het beetje sociale instinct lijkt de VVD voorgoed verlaten te hebben.

Anna Riemersma.