Stad en Ommeland en CDA willen maatregelen tegen rubberkorrels in kunstgras

Door 9 juli 2018 Nieuws, Nieuws, Nieuws, Nieuws

De gemeenteraadsfracties van Stad en Ommeland en het CDA in Groningen hebben vragen gesteld aan het gemeentebestuur over het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Dat doen zij naar aanleiding van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat deze week uitkwam. Daaruit blijkt dat het gebruik van rubbergranulaatkorrels op kunstgrasvelden schadelijk is voor het milieu in de directe omgeving van de velden.

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stad en Ommeland: ‘Op diverse locaties in Groningen kunnen door rubberkorrels stoffen lekken die in de grond rondom de velden en in de bagger in sloten terechtkomen. Die stoffen zijn schadelijk voor het milieu. We willen weten of en wanneer het college met maatregelen komt.’

 

In 2016 hebben de beide fracties meerdere malen zorgen geuit over het gebruik van rubbergranulaat, de gezondheidsrisico’s en de maatschappelijk onrust die het gebruik hiervan veroorzaakte. Mede daarom is er destijds een proef gestart met een andere infill bij voetbalvereniging Velocitas. De partijen willen van het gemeentebestuur weten hoe de ervaringen zijn met deze velden.

 

De partijen vragen zich ook af of het gemeentebestuur van plan is om de rubberkorrels uit te faseren bij vervanging van velden en bij de aanleg van nieuwe velden gebruik te maken van ander niet-schadelijk materiaal. Fractievoorzitter René Bolle van het CDA wil daarom weten of er sportverenigingen zijn die tussen 2016 en nu gevraagd hebben om een alternatief voor rubbergranulaat: ‘Het zou mooi zijn als we sportclubs goede, gezonde en milieuvriendelijke alternatieven aan kunnen bieden’, aldus Bolle.

Laat een reactie achter