Stad en Ommeland: Wethouder moet zijn mond houden over kamertekort

Door 10 september 2018 Nieuws

Stad en OmmelandGroningen – Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van Stad en Ommeland is woedend over de opmerkingen van Wethouder Van der Schaaf van de PvdA. De wethouder zei in een interview in het Dagblad van het Noorden dat hij het kamertekort beu was en dat hij dacht aan “Campusachtige” oplossingen.

“Goedkope verkiezingsretoriek, anders kan ik het niet noemen!”, zegt Sijbolts zichtbaar boos. “Al in 2009 (Google maar) wilde de Stadspartij, waaruit wij mede zijn ontstaan een Campus op het voormalig Suikerunie terrein. Indertijd werden de plannen afgeschoten en belachelijk gemaakt in de raad en daarbuiten. Wij voorspelden een toename van studenten en sinds 2009 is het aantal studenten van ongeveer 24.000 naar 30.000 gestegen, dat zijn de in Groningen wonende studenten. Ons idee voor een Campus werd toen weggezet alsof we studenten in concentratiekampen wilden laten wonen. Uitgerekend Jos van Rooij van Student en Stad was toen mordicus tegen. Kunt u zich zoiets voorstellen?” vraagt de fractievoorzitter zich af.

“Nog steeds staat de Studenten Campus op ons verkiezingsprogramma, studeren, wonen en recreëren bij elkaar en met de binnenstad goed bereikbaar door het O.V. En dat lijkt ons een beter alternatief dan vluchtelingenkampen, pardon tentenkampen of containerwoningen.” gaat Sijbolts verder. “Die tentenkampen zetten ons ook nog eens nationaal en internationaal op de kaart en zeker niet positief!”.

De oorzaken liggen volgens Stad en Ommeland, naast andere ontwikkelingen bij een gebrek aan visie. “Ieder studentenjaar weer staan de kranten bol van de berichten over de kamernood, ieder jaar weer worden er holle beloften gedaan en er gebeurt niets of nauwelijks wat. Mochten wij in het college komen gaan wij hier werk van maken, en wij doen wat wij beloven!”, stelt Sijbolts duidelijk. “En dan gaan we ook kijken naar de stagnerende doorstroom. Want nu blijven ex-studenten op kamers wonen omdat er geen fatsoenlijke en betaalbare alternatieven voor starters zijn, bovendien worden die woningen weer niet verlaten doordat die bewoners geen nieuwe woning vinden enzovoorts.” Amrut Sijbolts sluit tenslotte af: “Het moet maar eens afgelopen zijn met het vingertje wijzen naar de ander. De gemeente wil om de tafel met de Universiteiten en Hogescholen omdat die te veel studenten aannemen en die partijen verwijten de gemeente weer van alles. Ondertussen is de student het slachtoffer en soms ook nog door oplichting en huisjesmelkers. Dit moet gewoon opgelost worden, wat mij betreft gaat de schop de grond in voor een mooie Campus, in Zernike of elders.”-

Laat een reactie achter