Stadspartij: Ouderen de dupe van uitholling busvervoer

Door 12 april 2017Nieuws

 

foto: oogtv.nl

De Stadspartij maakt zich ernstig zorgen over de verschraling in het openbaar vervoer die vooral ouderen hard treffen. Door de wijziging van de dienstregeling van bussen in september verdwijnt de centrumhalte A-Kerk. In plaats daarvan komen twee nieuwe haltes. Voor reizigers vanuit o.a. Vinkhuizen, Hoogkerk en Paddepoel en vanuit de richting Aduard, Zuidhorn wordt dat de Westerhaven. Reizigers vanuit o.a. Hoornsemeer en Oosterpoort krijgen als centrumhalte Gedempte Zuiderdiep. Dat betekent een langere loopafstand of gebruik van alternatief vervoer. Raadslid Anna Riemersma van de Stadspartij vreest dat dit alternatieve vervoer niet tijdig beschikbaar is.

De Stadspartij voorziet, net zoals het OV-consumentenplatform, nog meer problemen bij het nieuwe busknooppunt Westerhaven. De ruimte daar is zo beperkt dat de verschillende verkeersstromen elkaar in de weg gaan zitten. Daardoor lopen de voetgangers, onder wie veel OV-reizigers en ouderen extra gevaar.  Raadslid Riemersma: “Dat risico moet de gemeente niet nemen.”


Tot slot is de verdere verschraling van het OV in bijvoorbeeld het Oosterpark de Stadspartij een doorn in het oog. “Eerst verdween lijn 7 en nu lijn 64. Daarnaast wordt de Ulgersmaborg nog steeds onvoldoende ontsloten door het OV”, constateert Riemersma. Deze uitholling van het openbaar vervoer gaat maar door. Riemersma: “En juist dat is onacceptabel. De overheid verwacht dat ouderen langer thuis blijven wonen. Het openbaar vervoer moet voor hen dan wel goed bereikbaar blijven.”  De Stadspartij ziet als oplossing het laten rijden van kleinere bussen op de minder goed bezette lijnen.