Stadspartij wil meer geld voor Groningen Airport Eelde

Door 13 december 2017Nieuws

De ingang van het vliegveld.

Investeren in vliegveld Eelde is investeren in het Noorden. Dat stelt de Stadspartij vooruitlopend op de bespreking in de gemeenteraad van Groningen van het voorstel om geld te steken in Groningen Airport Eelde.
Luchthaven Eelde biedt volgens de Stadspartij kansen voor Noord – Nederland om de economische uitdagingen, de energietransitie en bereikbaarheid het hoofd te bieden. Dat kan alleen wanneer de Stad investeert in Eelde. “Dit is van groot belang voor de toekomst van de gehele regio Noord – Nederland”, aldus fractievoorzitter Amrut Sijbolts.

Er moet veel gebeuren om het Noorden bereikbaar en aantrekkelijk voor grote bedrijven te maken. Het Noorden wil ondernemingen als Google behouden en firma’s als Tesla binnenhalen. Dit soort grote internationale bedrijven brengen veel werk. Ze eisen wel een goede ontsluiting via spoor, weg en door de lucht.

De Stadspartij vindt dat de stad niet kan achterblijven nu de regio ruimhartig investeert in ‘Eelde’. De regio is al overtuigd van het belang van het vliegveld.

Eelde ontwikkelt zich positief en brengt Noord – Nederland en de rest van de wereld dichter bij elkaar. De vluchten naar Kopenhagen en het binnenhalen van vluchten van en naar München en Brussel geven Groningen een snelle verbinding met vrijwel de hele wereld.

Teleurgesteld is de Stadspartij over het voorstel om afstand te doen van de aandelen die de gemeente Groningen in het vliegveld heeft. Deze toekomstige verkoop lijkt vooral een zoethoudertje voor de stadse fracties van PvdA en D66. De Stadspartij plaatst grote vraagtekens bij de investering van 6 miljoen terwijl er eigenlijk 12 miljoen nodig is. Ook is de Stadspartij bang dat met de aandelen ook de zeggenschap van Groningen over het vliegveld verdwijnt.

Volgens Sijbolts heeft dat veel weg van een verrassingsreisje: ’je koopt een vliegticket met daarop bestemming onbekend, terwijl je zelf wilt bepalen waar de reis eindigt.’
De Stadspartij wil van het stadsbestuur weten hoe het zonder aandelen betrokken denkt te blijven bij het vliegveld.

Ook laakt de Stadspartij de groencompensatie zoals die nu wordt voorgesteld. Sijbolts: “Het is curieus dat nu een groencompensatieplan voor jaarlijks 150.000 euro wordt voorgesteld dat vooral is gericht op de binnenstad van Groningen. Daar help je het vliegveld op geen enkele manier mee vooruit maar daarmee koop je partijen als PvdA en D66 af. “

Werkbezoek

Op initiatief van fractievoorzitter Amrut Sijbolts van de Stadspartij brachten op 7 juli ruim 70 vertegenwoordigers van lokale en regionale partijen in Groningen, Drenthe en Friesland een werkbezoek aan de luchthaven. Daar sprak burgemeester Peter den Oudsten over het belang van regionale samenwerking en Marco van de Kreeke en de Groninger en Harm Post over het belang van het vliegveld. Post maakt bedrijven enthousiast om in Eelde te investeren.